Karhulla on asiaa

Jää vapaalle hyvillä mielin – 5 vinkkiä lop­pu­ru­tis­tuk­seen ennen kesälomaa

Inari Lepistö

Koronakevät on ohi ja lomat jo kolkuttelevat nurkan takana. Tuntuuko, että tämä tuli nyt vähän äkkiä? Että kaikki on vielä kesken, eikä tässä hullunmyllyssä ole päässyt oikein minkäänlaiseen arkeen vielä kiinni ja nyt yhtäkkiä pitäisi jättää kaikki ja siirtyä lomalle? Paniikkihan siinä iskee!

Hengitä sisään… Hengitä ulos… Keräsimme vinkit, joilla saat ajatuksesi kuriin ja voit kirmata kesälomalle vapaana.

1. Suhtaudu työpäiviesi pituuteen realistisesti – älä venytä niitä

Kun tekemistä on paljon ja aikaa vähän, tekisi mieli venyttää päiviä – tunti alkuun ja tunti loppuun, lounastauko työkoneen ääressä, eikä huomaakaan painaneensa pidempää päivää. Salaa toivot sadepäiviä, jotta sisällä istuminen ei ahdistaisi. Lomalla ehtii sitten löhötä rannalla rauhassa!

Väärin. Venyttämällä päiviä, jättämällä lounaan välistä ja paiskimalla töitä pää kolmantena jalkana, teet itsellesi suurimman karhunpalveluksen ennen kesälomalle jäämistä. Todennäköisesti tuplaamalla työtahdin kulutat voimavarasi loppuun ja palautuminen lomalla kestää kauemmin. Suoriutumisvaihde saattaa myös jäädä päälle, jolloin kesälomasta tulee vain suoriutumisen jatke, eikä palautuminen lomalla ole riittävää. Uhkana on työuupumus.

Samalla saatat aiheuttaa myös kollegoille ylimääräistä kiireen tunnetta vaatimalla nopeaa toimintaa ja näin ollen nostaa myös heidän stressitasoaan. Tee siis palvelus niin itsellesi, työkavereillesi kuin läheisillesikin ja pidä työpäivät normaalin pituisina. Muista myös pienet tauot työpäivän aikana!

2. Tee itsellesi Kanban-taulu

Laita hetkeksi kaikki chatit kiinni ja avaa sähköpostisi. Kokoa kaikista työtehtävistä itsellesi Kanban-taulu, jonka avulla voit helposti hahmottaa, mitkä tehtävät odottavat tekemistä, mitkä ovat kesken ja mitkä valmiit. Virtuaalisille kanban-tauluille löytyy paljon alustoja, mutta paperisen version askartelu voi auttaa hahmottamaan kokonaistyömäärää – näin jokainen tehtävä on ajateltava myös itse, nimettävä ja kirjattava lapulle. Mitään erillistä ohjelmaa ei myöskään tarvitse avata ja muistaa päivittää, kun taulu on esillä. Ajatusten hallinta on helpompaa, kun kokonaisuuden näkee yhdellä vilkaisulla. Fyysisen post-it-lapun siirtäminen sarakkeesta toiseen tekee työn etenemisestä konkreettisemman kuin raahaaminen virtuaalisesti.

Kun lista on valmis, ala hommiin. Sulje pikaviestipalvelut ja sähköposti, jotta voit keskittyä työtehtävään häiriöittä. Jos teet edelleen kotoa töitä, pyri järjestämään jokin rauhallinen häiriötön tila työskentelylle – lähde pois kotoa tai mene vaikkapa autoon istumaan.

3. Karsi listaa ja delegoi

Järjestä työsi niin, että ensimmäisenä työlistalta löytyvät sellaiset tehtävät, jotka on hoidettava heti alta pois tai joiden eteneminen vaatii myös muiden ihmisten työpanosta – tässä vaiheessa et voi jättää mitään roikkumaan.

Tarkastele sitten työlistan häntää: löytyykö sieltä tehtäviä, joita ei ole aivan pakko tehdä ennen kesää, mutta olisi kiva saada edistettyä? Tai sellaisia tehtäviä, joita voit delegoida kollegoille kokonaan tai osittain. Ajattele realistisesti – pystytkö neuvottelemaan deadlinen siirtämisestä, jos vaikuttaa siltä, että tehtävä on aivan levällään ja lopputulos todennäköisesti vain kärsii liian kiireellisestä aikataulusta. Hutiloiden saa aikaan vain huonoa jälkeä.

Älä vaadi itseltäsi liikoja – on täysin ok pyytää apua. Jos et tiedä mistä aloittaa, pyydä rohkeasti apua tehtävälistan järjestämiseen. Kollegan apu voi auttaa hahmottamaan tilannetta uudesta näkökulmasta.

Muista ainakin tämä: Älä pode huonoa omaatuntoa lomailusta!

Riippumatossa rentoutuva koira - kuvan ottanut Linda Segerfeldt

4. Älä haali uutta tekemistä

Priorisoi omat tekemättömät työtehtäväsi ja ota vasta sitten vastaan uutta, kun tiedät, että pystyt toteuttamaan sen. Vaikka jokin uusi tehtävä tai projekti vaikuttaa todella kiinnostavalta, on taas ajateltava rationaalisesti ajanhallintaa.

Uskalla sanoa ei. Rehellinen “ei” on huomattavasti parempi, kuin “ehkä” tai “kyllä”, jos tiedät, että et välttämättä pysty toteuttamaan tehtävää määräajassa. Jos näyttää siltä, että luppoaikaa jää sittenkin, tarjoudu auttamaan tehtävän kanssa.

Mikäli kuitenkin käy niin, että sinun on pakko ottaa jokin kiireellinen uusi tehtävä listallesi, huomioi, että se tarkoittaa jonkin listalla jo aiemmin olleen työn siirtymistä. Käy lista uudelleen läpi ja delegoi tarvittaessa.

5. Poista puhelimeltasi työsähköposti ja chat-appi

Kun loma vihdoin koittaa, jätä läppäri töihin ja poista älypuhelimestasi kaikki töihin liittyvät applikaatiot, joiden pariin saatat harhautua hiljaisina hetkinä. Työsähköpostien lukeminen tai chatin selailu vie ajatukset takaisin töihin, etkä pääse kokonaan irtautumaan työstä vapaa-ajallakaan. Työasioihin puuttuminen lomalta on turhaa – et pysty todennäköisesti kuitenkaan edistämään mitään, ja lomalaisen huutelu saattaa lähinnä ärsyttää töissä olevia kollegoita. Työasioiden ajattelu saattaa myös häiritä perhettäsi, joka kaipaa sinua kokonaan seurakseen.

Jos muiden vinkkien noudattaminen ei onnistu, noudata ainakin tätä: älä missään nimessä pode huonoa omaatuntoa lomailusta – olet lomasi ansainnut!

Tykkäsitkö tästä jutusta?

0
0
0
0
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jaa juttu somessa
Tällä viikolla näitä luettiin eniten
  1. Matomo-analytiikka – eniten käytetyt raportit
  2. Miksi sähköposti menee roskapostiin?
  3. Digipalvelulain uudet vaatimukset  – kuluttajia palvelevien verkkokauppojen on pian oltava saavutettavia
Viime aikoina eniten reaktioita herättivät
Ota yhteyttä
Tilaa uutiskirje