Karhujen etätyöpisteet esittelyssä
Karhulla saamme valita (ellei jokin meitäkin suurempi asia määritä sitä puolestamme) itseämme parhaiten tukevan sijainnin tehdä työtehtävämme, oli se sitten perinteisemmin toimistolta tai kotoa käsin. Tässä kirjoituksessa keskitymme nimenomaan etätyöskentelyyn ja esittelemme hieman, miltä karhujen etätyöskentely näyttää.
Inspiraation kirjoitus sai Sliten etätyöpisteitä esittelevästä blogikirjoituksesta. Ja psst, aiemmin olemme itse esitelleet blogissamme toimiston koiria ja kahvipöydän herkkuja.
Karhulla on käytössä 80-prosenttinen etätyömalli, eli vähintään kerran viikossa tavataan muita karhuja toimistolla ihan kasvotusten. Osa karhuista on tehnyt jo pitkään enemmän etätöitä vaikka pidemmän työmatkan vuoksi tai perhe-elämän sujuvoittamiseksi, jotkut ovat tehneet niitä vain olosuhteiden pakosta, jotkut menojen tai fiiliksen mukaan – välillä on kivempi jäädä villasukat jalassa omaan luolaansa näpyttelemään koodia, kuten ikuisuudelta tuntuvan marraskuun harmaina maanantaiaamuina.
Jotkut meistä olivatkin jo rakennelleet koteihinsa mainiot etätyöpisteet ennen surullisenkuuluisaa kevättä 2020. Tuolloin malli muuttui meilläkin toistaiseksi 100-prosenttiseksi, jolloin muidenkin karhujen oli viimeistään mukautettava oma etätyöpiste tarpeitaan vastaavaksi, kun toimiston omalle ergonomiselle työpisteelle meno ei valitettavasti ollut vaihtoehto. Etätyöpisteitään jo aiemmin hioneet myhäilivät tyytyväisenä, ja sitten oli meitä, jotka olivat pitäneet etäpäiviä lähinnä poikkeuksena. Etätyöpisteeseen satsaamiseen vaikutti ainakin itselläni se, ettei kellään ollut oikein tietoa tulevasta. Kuinka kauan poikkeustilanne kestää? Paljonko omaan etätyöpisteeseensä kannattaa panostaa? Kuukauden jaksaa vielä kodin peruskalusteilla, ja on ihan hauskaakin osallistua aamun palavereihin omalta kotisohvalta, mutta useampi olisi varmaan hankkinut sen sähköpöydän tai kakkosnäytön kotiinsa heti alkuun, jos olisi tiennyt, miten pitkäksi sataprosenttinen etäily venyisi.
Nyt, kun etätyöpisteitä on ollut mahdollisuus hioa esityskelpoisempaan muotoon, voisimme sen pitemmittä puheitta kurkistaa, miten karhut tekevät omissa luolissaan töitään, kun eivät ole Bulevardilla. Katso alempaa esittelyt!
Vielä, kun joku pyyhkisi työpisteen pölyt samalla tavalla, kuin toimistolla.
Etätyöpisteiden esittelyt karhujen omin sanoin
Marilla,Web Developer
”Teen etätöitä yleensä 4 päivää viikossa, joten alkuperäistä tilannetta (läppäri keittiön pöydän ääressä) on pitänyt kehittää vähitellen toimivammaksi. Tärkeimmät hankinnat olivat lisänäyttö ja sähköpöytä ja viimeisenä hankin kotiin vielä oman näppiksen ja hiiren, joiden väri tekee niistä lempiasiani etätyöpisteessäni. Jos jotain haluaisi vielä kehittää, niin ainakin johdot voisi asetella jotenkin nätimmin.
Työhuoneessa on tietysti tilaa myös nelijalkaisille etätyökavereille, jotka viihtyvät suuren osan työpäivistä taustalla loikoillen – yleensä omissa pedeissään. Kuvassa mukana myös edesmennyt Ada-muru.<3″
Netta, projektipäällikkö
”Lempiasiani etätyöpisteessä on ehdottomasti kynttilät, jotka tuovat valoa syksyn pimeyteen!
Etätyökaveri Bonnie tuuraa aina taukojen välissä.
80-luvun työtuoli kaipaisi päivitystä hieman ergonomisempaan vaihtoehtoon, mutta en ole vielä löytänyt yhtä coolia dalmatialaistuolia nykypäivän työtuolivalikoimasta.
Yksi minun lemppari etätyöpisteitä on autossa pelkääjän paikalla pidempää matkaa matkustaessa. Matka menee sukkelaan, kun tekee samalla töitä.”
Inari, Huolenpidon Team Lead
”Nyt on oltava rehellinen – minä inhoan etätöitä. En todellakaan viihdy yksin kotona (tosin nykyisin paikalla on myös kissa, jolle lässyttää, pientä piristystä siis), eikä pieni kaksiomme taivu kovin hyvin etätyöhön. En pidä siitä, etten voi siirtyä aamulla ja iltapäivällä paikasta toiseen enkä siitä, että työpisteeksi on valittavissa toinen toistaan huonompia vaihtoehtoja. En tykkää käydä yksin lounaalla ja pelkästään itselle kahvin keittäminen tuntuu turhalta. Toisin kuin miehelläni, minulla ei ole vakiotyöpistettä, joka olisi mukautunut ruumiini muotoihin (liioittelematta sohvassamme on nykyisin mieheni mentävä kolo paikassa, jossa mieheni on tehnyt etätöitä nyt lähes kaksi vuotta).
Kuitenkin, kun joudun nöyrtyen jäämään kotitoimistolle, löytyy kotoa soppi, johon solahtaa. Talvisaikaan se on lepakkotuoli, jalat nostettuna jumppapallolle, kesällä yleensä terassimme riipputuoli. Koronan alkuaikaan yritin varjella itseäni ja luoda itselleni ergonomisen etätyöpisteen, mutta tulokset olivat suorastaan surkeita. Annoin periksi. Nykyisin en jaksa kaivaa enää kakkosnäyttöä nurkasta, vaan istahdan lepakkotuolille röhnöttämään epämuodostuneeseen sykkyrään. Etäpalavereissa lienee ihmettelemistä, kun tuoli narahtelee äänekkäästi pieruja muistuttavin äänin, jos liikahdan vähänkään.
Etätyön lomaan olen toisaalta kehittänyt yhden nerokkaan kikan, joka toimistolta puuttuu: vinyylisoitintauot. Halusin tukea suomalaisia artisteja keikkataukoaikana, joten päätin ostaa vinyylisoittimen ja luonnollisesti lempiartistieni vinyylilevyjä. Pian keksin, että kyseinen masiina toimii myös äärimmäisen hyvin etätyötauottajana – viinyylin puolikas kestää noin 20 minuuttia, minkä jälkeen on noustava kääntämään levy, jos tahtoo kuunnella musiikkia. Oivallinen väline istumatyön tauottamiseen!”
Joonas, toimitusjohtaja
”Espoolainen vierastyöhuone, jonka ikkunasta voi tehdä oravien liikenteenlaskentaa. Viime keväänä hilasin puuhun linnunpöntön, jotta pääsisi seuraamaan myös siivekkäiden touhuja, mutta ensimmäisenä kesänään tuo yksiö ei kerännyt kiinnostusta asuntomarkkinoilla.
Jossain vaiheessa mietin, pitäisikö Teams-palaverien taustalla näkyvä kirjahylly järjestää, mutta koska muutosta ei ole tapahtunut, veikkaan muiden uskovan sen olevan vain virtuaalitausta. Sähköpöytä auttaa saamaan uutta näkökulmaa. Koska harrastustoimintakin on tapahtunut viime aikoina pitkälti etänä ruudun ääressä, hyvä tuoli ja kunnon villasukat ovat olleet kullanarvoiset.
Muistilaput ovat parhaimpia paperisina, koska mikään ei voita valmiiksi saamisen jälkeistä iloa, kun lippusen saa repiä paloiksi.
Yksin työskennellessä taustalla soi toisinaan radio tai kuulokkeissa Spotifyn Weekly-lista. Vielä, kun joku pyyhkisi työpisteen pölyt samalla tavalla, kuin toimistolla.”
Jasmine, saavutettavuusasiantuntija, huolenpidon assistentti
”Etätyöpisteeni on seinän, ikkunan ja hyllyjen väliin jäävä nurkkaus, josta oli vaikea ottaa kuvaa. Pidän siitä, että nurkkauksessani on oma rauha, sillä se on rajattu huonekaluilla ja kasveilla omaksi tilakseen.
Etätyöpisteeni toimii töiden jälkeen peli- ja surffailupisteenä, sillä samalla pöydällä on myös kotikoneeni oheistarvikkeineen. Tauko töiden ja pelaamisen välillä onkin paikallaan, jottei koko päivä mene samassa nurkkauksessa. Lisäksi työskentelynurkkauksessani on skanneri-tulostin sekä lipasto toimistotarvikkeita ja kaikenlaista elektroniikkaa varten.
Lempiasiani etätyöpisteessäni on kunnolliset välineet, erityisesti riittävän iso pöytä. Etätyöpistettä en ole varsinaisesti suunnitellut, pisteelle oli tarve vapaa-ajan käytön vuoksi joka tapauksessa. Pöytä ja työtuoli on saatu, niitä olisi tarve uudistaa jollain aikavälillä. Haaveena olisi sähköpöytä ja ergonomisempi tuoli, jossa olisi hyvä ristiseläntuki. Lisäksi tarvitsisin fysioterapiasta viisastuneena pitkulamuotoisen tyynyn tai paksumman pyyhkeen, jonka avulla voisin vaihdella asentoa selän osalta. Myös nurkkauksen viihtyvyyden lisääminen tauluilla ja muilla sisustuselementeillä on suunnitteilla.
Käytän nurkkaustani tällä hetkellä päivittäin. Suurimman osan ajasta työskentelen etänä, muina aikoina ja viikonloppuisin useimmiten vähintään pelaan pisteellä. Toisinaan pelaamisessa on kuitenkin pidempi tauko, jolloin nurkkauskin on vähemmällä käytöllä.”
Camilla, kehittäjien esihenkilö/Head of Developers
”Minulla on kotona useita etätyöpisteitä, koska teen mielellään töitä valoisassa tilassa ja, jos ajatukset meinaavat mennä jumiin, paikan vaihtaminen yleensä auttaa. Se ns. tylsä työhuone on yhdistetyssä tilassa, joka on vierashuone, jumppahuone sekä työhuone, joten välillä saatan roikkua pää alaspäin puolapuilla, maata sohvalla pohtien tai keinua seisomatyöpisteen ääressä Gymballa. Keittiöön siirryn monesti valon perässä ja koska sieltä on parhaat näkymät ulos. Sohvalla teen usein pohdintaa ja lataan akkuja. Säiden salliessa hengailen myös parvekkeella riipputuolissa ja teen siinä jopa töitä, jos valoisuudelta näkee läppärin ruutua. Jos summaa, niin vaihtelevuus ja liikkumisen mahdollisuus on minulle etätöissä todella tärkeää, teen sitä myös toimistolla.
Kun pitkän etätyökauden tiimellyksessä etätyöt yksinkertaisesti ei enää napanneet millään muotoa, tuppasin tehdä niin, että kutsuin kaverin kylään ja tehtiin etätyötreffit. Etätyötreffeillä vaihdettiin ajatuksia kahvilla pihalla nauttien kevään ensimmäisistä auringon säteistä coolisti kotikerrostalon pihan kuluneen puutarhasetin äärellä. ”
Ina, huolenpidon assistentti
”Camillan tavoin minullakin on kotona useita paikkoja, joista teen työni. Virallinen työpisteeni on toimisto-/musiikkihuoneessa, jossa teen mielelläni “ydintyötehtäviä”. Tykkään myös päättää päiväni siellä, jotta työ- ja vapaa-ajan välille piirtyy vahvempi raja myös kotona. Palavereja juttelen mielelläni ruokapöydän äärestä ja luovempia juttuja saatan tehdä sohvalta tai nojatuolista. Usein läheisyydessä nukkuu tai muuten örisee kaksi koirakaveria, joille voi höpöttää työjutuista ja muustakin.
Olen tyytyväinen löydettyäni tarkoitustaan 10 vuotta etsineelle pinkille hernepussihiirelle käyttöä jonkin sortin puristeltavana, heiteltävänä ja tuijoteltavana stressileluna. Myös flamingo-kynä tuo piristystä. Haluaisin kuitenkin keksiä työpisteelleni enemmän omannäköisiä sisustuselementtejä, erityisesti seinälle. Joku päivä olisi myös hauska kokeilla Lahden metsätyöpisteitä!”
Kun etätyöt yksinkertaisesti ei enää napanneet millään muotoa, kutsuin kaverin kylään etätyötreffeille vaihtamaan ajatuksia kahvilla.
Tähän päättyy sukelluksemme karhujen etätyöpisteisiin. Toivottavasti inspiraatiota hakeneet saivat ideoita sovellettavaksi! Tässä esiteltyjen työpisteiden lisäksi jotkut ovat tehneet töitä vähän Uuttamaata kauempaakin, jopa eri maista. Etäilyn hienous on kyllä siinä, miten se tekee arjen ja vapaa-ajan yhteensovittamisesta joustavampaa. Ja vaihtelu toimistoarkeen virkistää, vaikka mainiot puitteet meillä suht’ tuoreella Bulevardin toimistollamme onkin! Ehkä joku päivä pääsette tutustumaan blogissamme myös yhteisiin toimistotiloihimme.