Karhulla on asiaa

Maailman vie­rail­luim­mat verk­ko­si­vus­tot

Karhu Helsinki 1

Amazon Alexa listaa kaikki maailman verkkosivustot järjestykseen sivustojen näyttökertojen perusteella. Törmäsin sattumalta Wikipedia-artikkeliin, joka kokosi nämä maailman suosituimmat verkkosivustot, tarjoten samalla myös lisätietoa sivustojen luonteesta ja alkuperästä. Sivustojen kotimaita, nimiä ja kategorioita tutkiessani alkoivat aivonystyräni raksuttamaan. Hetken aikaa sivustoja tutkaillessani aloin hahmottamaan, mitkä seikat vaikuttavat siihen, mitä sivuja listan kärkeen nousee. Tässä artikkelissa olen avannut hieman tarkemmin kävijävirtauksen historiaa, syitä ja seurauksia.

Internet ei ole sama kaikkialla maailmassa

Vaikka verkkosivuston palveluntarjoaja olisi käytännössä yksi yritys, on sillä usein useita eri verkkosivuja oman sivustonsa sisällä. Käytännössä samatkin verkkosivut voivat poiketa sisällöltään toisistaan, esimerkiksi eri lokalisointien vuoksi, johon voivat vaikuttaa kieli, kulttuuri sekä valtio. Eri valtioissa usein puhutaan eri kieliä, mutta saman valtionkin sisällä voi olla useita virallisia kieliä. Joskus myös samoista kielistä on erilaisia puhuttuja ja kirjoitettuja versioita, kuten vaikkapa espanjasta, jota puhutaan ja käytetään Etelä-Amerikassa ja Espanjassa eri tavoin. Näin ollen top-listalla olevalla Googlella on useampia eri sivustoja, jotka ovat eri maiden päätteillä, esim. google.de (Saksa), google.ru (Venäjä) tai google.es (Espanja). Suosituin kaikista sivuista on kuitenkin google.com, sillä com-domain uudelleenohjaa kuitenkin yleensä omalle maakohtaiselle sivustolleen, Suomessa siis suomen- tai ruotsinkieliseen Googlen hakukoneeseen.

Toisena lisänä ovat yleensä valtio- tai operaattorirajoitukset, jotka voivat rajoittaa pääsyä tietyille webbisivuille tietyillä alueilla ja tietyille käyttäjille. Yleensä tällaisissa tilanteissa pyritään estämään pääsy käyttäjältä haitallisille, vaarallisille tai laittomille sivustoille, mutta kukin suvereeni valtio saa muodostaa oman lakinsa siitä, mitkä todella täyttävät laittoman tai laillisen sivun vaatimukset. Tästä johtuen monella valtiolla ja taholla on ollut tarve luoda vastaavanlaisia, korvaavia sivustoja sopimaan paremmin omiin lakeihin, normeihin, arvoihin ja näkökulmiin. Suosituimpien sivustojen listaa katsoessa ja lähemmin tarkastellessa alkaa ymmärtää, miksi tietyillä valtioilla on kilpailevia sivustoja samalle käyttötarkoitukselle.

Kiinan palomuuri

Internetiä dominoivat suurvallat

Viidenkymmenen suosituimman sivun listaa selatessa vilahtaa maiden lipuissa paljon punakeltaista ja sinipunavalkoista. Tällekin löytyy selityksensä muualta kuin väenpaljoudesta ja kielestä.

Nykyinen internet on saanut muotonsa ja luotu juurikin Yhdysvalloissa, alun perin sotilaallisiin tarkoituksiin, jo 1960-luvulla. Internetin avoimen käytön yleistyminen alkoi kuitenkin 1980-luvulla ja koteihin netti saapui 1990-luvulla. Tämän kehityksen vuoksi moni suuri ja vanha sivusto onkin lähtöisin ja kotoisin Yhdysvalloista, perustuuhan moni ohjelmointikielikin englannin kieleen.

Ikkunan avatessaan sisälle pääsee sekä raikasta ilmaa että kärpäsiä.

Se, miksi listalla liehuvat niin monet Kiinan kansantasavallan liput viisine tähtineen, selittyy sillä, että internetin käyttöä rajoitetaan voimakkaasti manner-Kiinassa puoluejohdon toimesta. Tätä estoa kutsutaankin monesti leikkisästi nimellä ”Kiinan palomuuri” (Great Firewall). Syyn käytännölle voisi tiivistää kiinalaiseen sananlaskuun: ”ikkunan avatessaan sisälle pääsee sekä raikasta ilmaa että kärpäsiä”. Kaikki vapaan internetin sisältö ei ole mieleistä valtiojohdolle, joka tällä tavoin pyrkii suojelemaan sensuurin keinoin kansalaisiaan pääsyltä valikoiduille sivuille. Voit itse testata estettyjä sivuja ja osoitteita täällä http://www.chinafirewalltest.com/. Tästä syystä mm. Kiina ja muutama muukin valtio haluaa olla perillä omien kansalaistensa nettikäyttäytymisestä, ja helpoitenhan se tietysti onnistuu, jos verkkosivutoimija on valtiollinen taho tai operointi tapahtuu ainakin kotimaassa. Tämä johtaa monien olemassa olevien palveluiden, kuten yhteisöpalvelujen ja hakukoneiden, kehittämiseen omille markkinoille sopivaksi.

Tiedonetsintää, yhteisöllisyyttä ja kaupantekoa

Mistä nämä suosituimmat sivut sitten oikein koostuvat? Alphabet hallinnoi ylivoimaisesti internetin liikennettä tuoteperheillään, joihin kuuluvat hakukoneista Google, videotoistopalveluista YouTube ja blogipalvelu Blogspot. Heti perässä seuraa Facebook omalla yhteisöpalvelusivustollaan, pikaviestin WhatsAppilla sekä kuvapalvelu Instagramilla. Kaikista suosituimmat sivustot liittyvät pitkälti yhteisöllisyyteen, viestimiseen, mediaan sekä tiedonhakuun ja ovat lähtöisin Yhdysvalloista.

Suuren osan liikenteestä saavat myös erilaiset verkkokaupat ja maksupalvelusivut. Listalle mahtuu myös uutissivuja, matkailusivuja, teknologiayrityksiä, tietokirja- ja tietokantasivuja sekä suoratoistopalveluja. Mahtuupa suosituimpien listalle myös kourallinen aikuisviihdesivustojakin.

Internetkin saa uusia muotoja koko ajan kaupan siirtyessä yhä enemmän kivijalkakaupoista netin verkkokauppakaistoille sekä uutisten kilahtaessa ilmoituksina puhelimen ruudulle postiluukun sijaan. Videovuokraamoille meillä ei ole ollut enää pitkään aikaan mitään asiaa ja televisioruutukin vaihtuu monesti näyttöpäätteeksi. Internet siis ennen kaikkea yhdistää ihmisiä, välittää tietoa ja viihdyttää meitä.

Tykkäsitkö tästä jutusta?

0
0
0
1
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jaa juttu somessa
Tällä viikolla näitä luettiin eniten
  1. Matomo-analytiikka – eniten käytetyt raportit
  2. Miksi sähköposti menee roskapostiin?
  3. Digipalvelulain uudet vaatimukset  – kuluttajia palvelevien verkkokauppojen on pian oltava saavutettavia
Viime aikoina eniten reaktioita herättivät
Ota yhteyttä
Tilaa uutiskirje