Karhulla on asiaa

Mikä on pilarisivu ja mitä sillä ta­voi­tel­laan?

Sanna Lindholm 8

Pilarisivun (pillar page) tarkoitus on järjestää verkkosivuston sisältöä tietyn aihealueen ympärille hakukoneoptimoinnin ja käyttökokemuksen parantamiseksi. Sen voi ajatella olevan ikään kuin sisällysluettelo, josta kävijää ohjataan eteenpäin syventäviin ja yksityiskohtaisempiin, samaan aihepiiriin liittyviin sisältöihin.

Käsittelemällä valittua aihealuetta mahdollisimman monipuolisesti usealla eri sivulla voit muodostaa kattavan kokonaisuuden, joka kertoo hakukoneille, että sivustosi on tämän aihealueen asiantuntija.

Jos mietit yrityksesi ydintoimintoja, niistä jokainen voisi käytännössä toimia pilarisivuna. Optimointimielessä kannattaa ensin tehdä avainsanatutkimus, jotta nähdään minkälaisilla hakutermeillä käyttäjät etsivät tietoa. Eri sivuilla käsiteltävät aiheet voi sitten valita tutkimustulosten perusteella.

Pilarisivun rakenne

Pilarisivulla on tyypillisesti hierarkkinen rakenne, jota voidaan ajatella pyramidina tai puumaisena rakenteena. Ylimpänä on pääaiheen sisältävä pilarisivu. Tällä sivulla on kattava yleiskatsaus aiheeseen ja linkkejä aiheeseen liittyville alasivuille.

Pilarisivun alapuolella on alasivuja. Ne tarjoavat yksityiskohtaista tietoa pääaiheeseen liittyvistä ala-aiheista, ja niistä on linkki takaisin pilarisivulle.

Pilarisivu ja alasivut liittyvät toisiinsa sivuston sisäisten linkkien kautta muodostaen kokonaisuuden, jossa pilarisivu toimii keskuksena, joka muodostaa yhteyden kaikkiin asiaan liittyviin alasivuihin.

Kun sisältöä ryhmitellään tällä tavoin loogisesti, hakukoneiden on helpompaa ymmärtää ja luokitella kyseisen aihealueen sisältöä. Seurauksena on yleensä sivujen parempi sijoitus orgaanisissa hakutuloksissa.

Pilarisivut tarjoavat laajan yleiskatsauksen valitusta aiheesta sekä linkit tietyille saman aihealueen alasivuille

Piirroskuva karhu kävelee

Alasivun rakenne ja tarkoitus

Alasivu on kohdennettu sisältö, joka perehtyy tiettyyn pilarisivuun liittyvään ala-aiheeseen ja toimii pilarisivun tukisivuna.

Aina ei tarvitse lähteä liikkeelle nollasta, vaan kannattaa analysoida sivustolla jo tähän mennessä julkaistua sisältöä. Esimerkiksi blogiteksti voi toimia pilarisivun tukena.

Tärkeintä on tarjota arvokasta ja kohdennettua tietoa, joka tukee pilarisivua ja auttaa käyttäjiä navigoimaan tehokkaasti samaan aiheeseen liittyvien sisältöjen välillä. Alasivun rakenne ja sivulla käytettävät elementit voivat vaihdella verkkosivuston sisältöstrategian ja kohdeyleisön mukaan. Alla on esitetty yksi malli.

Otsikko ja johdanto:

Sivu alkaa selkeällä ja kuvaavalla otsikolla, joka kuvastaa sen kattamaa ala-aihetta.

Tätä seuraa johdanto, joka antaa lyhyen yleiskatsauksen ala-aiheesta ja sen merkityksestä pilarisivun aiheeseen.

Kattava sisältö:

Johdannon jälkeen sivulla sukelletaan ala-aiheeseen liittyvään yksityiskohtaiseen sisältöön.

Tekstin tulee kattaa ala-aihe kattavasti ja tarjota arvokasta tietoa, oivalluksia, esimerkkejä, tilastoja tai muita asiaankuuluvia elementtejä.

Sisällön tulee olla hyvin jäsenneltyä ja helposti luettavaa, ja siinä on oltava asianmukaiset otsikot, alaotsikot ja kappaleet.

Visuaaliset elementit:

Aiheeseen liittyvien visuaalisten elementtien, kuten kuvien, infograafien, kaavioiden tai videoiden, sisällyttäminen voi parantaa käyttökokemusta ja tehdä sisällöstä kiinnostavampaa ja informatiivisempaa.

Sisäiset ja ulkoiset linkit:

Alasivuilla tulee olla sisäiset linkit pilarisivulle ja muille samaan aiheryhmään kuuluville alasivuille.

Myös ulkoisia linkkejä asiantuntijalähteisiin voi käyttää lisäämään kontekstia ja sisällön uskottavuutta.

Toimintakehote:

Sivun tavoitteista riippuen sen lopussa voi olla toimintakehotus (CTA), joka rohkaisee käyttäjiä tekemään tiettyjä toimia, kuten tilaamaan uutiskirjeen, lataamaan tiedoston tai tutkimaan muuta aiheeseen liittyvää sisältöä.

Alasivun tarkoitus

  • Alasivut ovat tarkempia sisältöjä, jotka pyörivät pilarisivuun liittyvien ala-aiheiden ympärillä.
  • Alasivu luodaan antamaan perusteellista tietoa tietystä ala-aiheesta.
  • Jokainen alasivu käsittelee pilarisivuun liittyvää tiettyä avainsanaa tai pitkän hännän termiä.
  • Sivu sisältää linkin takaisin pilarisivulle sekä muille samaan aiheeseen liittyville alasivuille.
  • Alasivu auttaa tukemaan pilarisivun auktoriteettia ja relevanssia hakukoneiden silmissä sisäisten linkitysten avulla.

Tiivistettynä: Pilarisivut tarjoavat laajan yleiskatsauksen valitusta aiheesta sekä linkit tietyille saman aihealueen alasivuille. Alasivut puolestaan keskittyvät tiettyihin ala-aiheisiin ja linkittävät takaisin pilarisivulle.

Pilarisivut eivät ole mikään uusi asia, Apexure.comin blogin mukaan ne on ”keksitty” jo vuonna 2013. Verkkosivujen uudistuksissa ja sisällöntuotannossa keskitytään paljon sisältörakenteeseen ja sisällön järkevään järjestelyyn, mutta varsinainen pilarisisivujen hyödyntäminen on jäänyt hieman vähemmälle huomiolle.

Tykkäsitkö tästä jutusta?

4
4
0
0
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jaa juttu somessa
Tällä viikolla näitä luettiin eniten
  1. Matomo-analytiikka – eniten käytetyt raportit
  2. Karhu Helsingin hallitus ja strategia uudistuvat – kiihtyvä kasvu ja reilu tulosparannus erottuvat kriisissä kärvistelevällä toimialalla
  3. Miksi sähköposti menee roskapostiin?
Viime aikoina eniten reaktioita herättivät
Ota yhteyttä
Tilaa uutiskirje