Karhulla on asiaa

Uusi ura kou­lu­tus­oh­jel­man kautta — haas­tat­te­lus­sa kolme karhua

Camilla Kuntsi 2

Tällä kertaa haastattelussa on kolme karhua, jotka ovat tulleet Karhulle töihin rekrytoivan koulutusohjelman kautta. Koulutusohjelmien kautta ihmiset saavat mahdollisuuden työllistymiseen, kokonaan uudelle alalle vaihtamiseen ja nykyisen osaamisen kehittämiseen uutta työtä ajatellen. Koulutusohjelmien kautta niin osallistujat kuin työpaikatkin saavat ajankohtaisinta tietoa sekä osaamista. Uutta osaamista ei kuitenkaan hankita vain koulun penkillä vaan myös yrityksessä työharjoittelun kautta konkreettisesti uutta työtä oppien.

Mikä on taustasi ja miten päädyit rekrytoivaan koulutusohjelmaan?

Ilja: Ennen Karhua työskentelin kahdeksan vuotta frontend-devaajana tehden verkkokauppoja. Tein silloin tällöin myös backend- ja cloud-hommia.

Päivi: Koulutukseltani olen filosofian maisteri, opiskelin yliopistossa Japanin tutkimusta. Minusta ei kuitenkaan tullut japanin kääntäjää kuten toivoin, vaan elämä kuljetti minut tekemään markkinointi- ja sisällöntuotantotehtäviä eri verkkokauppoihin.

Riku: Alkuperäiskoulutukseni on kauppatieteiden maisteri. Pääaineeni oli geneerisyyttään huokuva ”yrityksen hallinto”, joka jo pian opiskeluideni aikana vaihtui muistaakseni muotoon ”johtaminen ja organisointi”. Koulutukseni ei siis suoraan valmistanut minua oikein mihinkään. Yliopisto on asian kääntänyt vahvuudeksi: ”mahdollistaa monenlaiset tehtävät”.

Kaikkien kolmen taustalta löytyy kokemus muutosneuvotteluista ja uuteen tuntemattomaan astuminen. Jokainen lähti rohkeasti etsimään uutta urapolkuaan koulutusohjelman kautta. Päivi ja Riku ovat molemmat käyneet Saranen Consultingin Marketing & Analytics Academy -rekrytoivan koulutusohjelman. Päivi on käynyt koulutuksen hiljattain ja Riku jo vuosia sitten. Ilja taas on loppusuoralla Opiframe FullStack -koulutusohjelmassa, jonka jälkeen hän jatkaa työskentelyä Karhulla.

Millaisia tehtäviä teit Karhulla koulutusohjelman harjoittelun aikana? Mikä oli mielenkiintoisinta?

Ilja: Harjoitteluaikana Karhulla kehitystiimin osana osallistuin muutamiin asiakasprojekteihin, joissa pääteknologia oli WordPress. Nykyisin WordPress on kehittynyt niin paljon, että sen sisällä on jo olemassa React. Opettelin ensin Reactia koulutusohjelman kautta ja pääsin hyödyntämään sekä syventämään sitä työharjoittelun aikana. Minulle Vue.js oli jo entuudestaan tuttua, ja työskentely Reactin parissa meni tosi hyvin, osaamiseni kehittyi hyvällä vauhdilla. Sen lisäksi päälle tuli edellinen frontend-kokemus ja tuntui siltä, että asiat menevät eteenpäin tosi hyvin.

Päivi: Tein hakukoneoptimointiin liittyviä erilaisia työtehtäviä. Mielenkiintoisinta oli ylipäänsä sukeltaa kiinnostavaan SEO-maailmaan, josta aikaisemmin tiesin ainoastaan perustietojen verran.

Riku: En meinaa enää oikein muistaa 😁 Päätehtäväni oli kai pyydellä anteeksi. Ensimmäisten viikkojeni aikana sulatin vahingossa grillivastuksella toimiston keittiön mikrokuvun ja unohdin koodini sosiaalitilojen kaappini oveen.

Työtehtävistä kaksi asiaa tulee mieleen: hakukoneoptimointiraporttien datalähteiden parissa työskentely. SEO-raporteissa Google Sheetsien kautta välitettävää tietoa tuli päivittää säännöllisesti, mikä oli hyvää opettelua sekä työkalujen että raporttien sisältöjen parissa. Toinen työtehtävä on sikäli hyvinkin relevantti, koska se jatkuu yhä: evästetyökalut! Tuohon aikaan pitkälti kaikilla verkkosivustoilla tuli ottaa käyttöön evästelupakyselyt. Lupasin aiheeseen perehtyä, ja sillä tiellä pitkälti ollaan yhä.

Mielenkiintoisinta oli ehdottomasti tutustua siihen, että miten internetiä oikein tehdään. Minusta se oli jotenkin maagista. Tiettyä taikaa asiassa on yhä, mutta ihan ihmisen tekeleeksi sekin on paljastunut. Minua auttaa elämässä todeta, että pitkälti kaiken ympärilläni on joku tyyppi suunnitellut ja valmistanut.

Kaikki kolme haastateltavaa toivat esille hyvin samanlaisia kokemuksia harjoittelustaan Karhulla. Harjoittelun aikana muilla oli aikaa auttaa ja opastaa, jotta pääsi oikeasti oppimaan. Harjoittelun aikaiset tehtävät olivat myös niin sanottuja oikeita töitä oikeiden asiakkaiden kanssa, joita tehdessä myös huomioitiin se, että on riittävästi aikaa oppia uusia asioita. Kaikki kolme toivat esiin myös sen, että Karhulle oli helppo tulla uutena, koska ilmapiiri on lämmin ja jokainen otetaan avoimesti mukaan työyhteisöön. Tästä saamme kiittää ihan kaikkia karhuja!

Mitkä ovat tehtäväsi nykyisin Karhulla?

Ilja: Nykyiset tehtäväni siirtyvät työharjoittelusta varsinaiseen työhön, koska osa projektista jatkuu edelleen. Niiden lisäksi tulee uusia huolenpitotehtäviä eri asiakkaiden kautta. Työskentelen siis kehittäjänä.

Päivi: Teen hakukoneoptimointia ja verkkosivustojen testausta, vaihtelevasti myös sisällöntuotantoa.

Riku: Tittelini on täyttä työelämäkieltä: Head of Analytics Services. Käytännössä olen SEO, web-analytiikka ja tutkimuspalvelu -tiimimme ja -tuotealueen vetäjä. Teen itse suoraa asiakastyötä näihin teemoihin liittyen, kehitän liiketoimintaamme näissä palveluissa ja toimin kolmen henkilön esihenkilönä.

Mitä haluaisit kertoa niille, jotka miettivät koulutusohjelmaan hakemista?

Ilja: Työharjoittelu antaa mahdollisuuden rauhassa tutustua uusiin teknologioihin ja myöhemmin käyttää niitä töissä. Jos tulisin suoraan töihin, alussa voisi olla stressiä ja kiirettä saada tulosta nopealla aikataululla.

Päivi: Rekrytoiva koulutusohjelma on hyvä tapa saada työpaikka tai vaikkapa vaihtaa alaa, joten ehdottomasti suosittelen sellaiseen hakeutumista. Ohjelmia on tarjolla runsaasti erilaisia, joten jokaiselle löytyy varmasti mieluisa. Erittäin antoisaa oli myös tutustua muihin, samassa elämäntilanteessa oleviin ihmisiin. Vertaistuki opiskelijoiden keskuudessa oli korvaamatonta!

Riku: Rekrytoiva koulutusohjelma on tosi hyvä portti töihin! Alan vaihtaminen tai uuden suunnan ottaminen uralle on käytännössä minusta vaikeaa, koska siihen liittyy taloudellisia murheita ja ihan käytännön vaikeuksia. Palveluntarjoajia tuntuu olevan paljon, ja monenlaista koulutusta on tarjolla.

Mikä oli unelma-ammattisi lapsena? Liittyykö nykyinen työsi jollain tavalla lapsuuden unelma-ammattiisi?

Ilja: En muista lapsuuden unelma-ammattiani, mutta koulussa lempiaineeni olivat aina matikka, fysiikka ja kielet. Ensimmäisen IT-kokemukseni sain, kun vanhempani ostivat meille kotiin ”ZX Spectrum” -tietokoneen, joka oli suosittu 90-luvulla. Sillä oli hyvä pelata, mutta lisäksi sillä oli mahdollista koodata.

Lukiossa en tiennyt, mikä ammatti sopisi minulle parhaiten, mutta ajattelin, että lempiaineitani voisi hyvin hyödyntää sähköinsinöörinä. Sen takia menin opiskelemaan tekniseen yliopistoon, josta suoritin sähköinsinöörin diplomitutkinnon. Lukiossa myös suoritin silloin harvinaisen ohjelmointikurssin. Yliopistossa tein gradun, jossa kehitin erilaisia sähkökoneita mikrokontrollerilla. Siihen piti tehdä ohjelma assembler-kielellä. Valmistumiseni jälkeen sain työpaikan sähköinsinöörinä ja muutaman vuoden kuluttua siirryin esihenkilötehtäviin.

Elämä muuttui, kun tapasin suomalaisen tytön, josta myöhemmin tuli vaimoni. Muutimme Suomeen ja kaikki piti aloittaa alusta asti 🙂 En osannut puhua suomea enkä englantiakaan, koska koulussa olin opiskellut saksaa. Tästä syntyi intohimo opiskella kieliä ja siitä on ollut iso hyöty ohjelmoinnissa. Kielikurssien jälkeen pääsin töihin Postiin ja nautin siellä postin jakamisesta noin 2,5 vuoden ajan, kunnes tajusin, että nyt ohjelmointi kehittyi niin paljon, että olisi kiva opiskella sitä ammatiksi. Pääsin opiskelemaan Haaga-Heliaan ja suoritin IT-tradenomin tutkinnon. Tästä alkoi varsinainen IT-urani 🙂

Päivi: Unelma-ammattini lapsena oli eläinlääkäri. Haave ei toteutunut, mutta onneksi saan olla eläinten parissa nykyisessä työssäkin, sillä toimistolla vilistelee ihania toimistokoiria!

Riku: Minulla oli paljon unelma-ammatteja lapsena. Muka-aikuisena, eli noin täysikäisyyden kynnykselläkin, hirmu moni ammatti kuulosti mielenkiintoiselta. Tässä on lyhyt lista toiveammateistani:
• showpainija
• niskavammoihin erikoistunut lääkäri (melko spesifi?). Edellinen kohta ehkä yhteydessä asiaan.
• taksikuski (isä oli yrittäjä, joten tätä oikeasti myöhemmin teinkin. Tykkäsin!)
• arkkitehti
• historian ja yhteiskuntaopin opettaja
• juristi.

Vaikea kyllä löytää käytännön yhtymäkohtia nykyiseen työhöni. Taksikuskina toimiminen oli erittäin opettavaista aikaa asiakaspalvelun tärkeydestä, ja siitä, miten kaikenlaiset tilanteet yleensä selviävät puhumalla.

P.s. haastateltavien harrastukset voit bongata blogin kuvasta. Ilja harrastaa retkeilyä sekä vinyylilevyjen kuuntelua ja keräilyä. Päivi harrastaa lukemista ja Riku tennistä sekä käy joskus myös avannossa.

Tykkäsitkö tästä jutusta?

1
1
0
0
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jaa juttu somessa
Tällä viikolla näitä luettiin eniten
  1. Karhu Helsinki esittäytyi Huomenta Suomessa koiraystävällisenä työpaikkana – blogin hakukoneoptimointi tuotti mittavan medianäkyvyyden
  2. HTTP-virhekoodit – eli mitä näet silloin, jos nettisivu ei toimi kuten odotit
  3. Miksi sähköposti menee roskapostiin?
Viime aikoina eniten reaktioita herättivät
Ota yhteyttä
Tilaa uutiskirje