Karhulla on asiaa

Va­jaa­käy­töl­le jääneestä huoneesta sisäisten palaverien suo­si­tuim­mak­si neukkariksi

Ina Pekki 5

Meillä on ollut tänä syksynä tavallisten verkkosivustoprojektien ohessa työn alla myös hieman erilainen rakennusprojekti, sillä nettisivujen rinnalla olemme rakentaneet omaa karhunpesäämme toimistotilamme perälle. Koska olemme innoissamme aikaansaannoksestamme, mikäs olisi sen luonnollisempaa kuin esitellä tilat myös vähän suuremmalle yleisölle! Taitaa nimittäin olla, että tämä tila jää karhujen omaan käyttöön eikä sinne olla ottamassa muita vieraita (välillä sinne joutuu jonottamaan vain karhujenkin kesken).

Mikä karhunpesän rakennus?

Muutimme nykyisiin toimistotiloihimme Bulevardille kesällä 2020 edellisen Korkeavuorenkadun kivilinnan käytyä pieneksi kasvaneelle poppoollemme. Uuden toimistomme tilat suunniteltiin yhdessä sisustustoimiston kanssa, ja karhulaisten toiveissa nousi etenkin ajatus rauhallisen työskentelyn tilasta, hiljaisesta huoneesta. Tuolloin, ennen koronapandemiaa, toimisto oli kovemmassa käytössä ja luonnollisesti siellä oli enemmän hulinaa.

Yleisen etätyösuosituksen iskiessä siirryimme mekin 100 % etätöihin, ja sillä tiellä osa on edelleen 80-prosenttisesti. Täten, kun uusi toimisto otettiin käyttöön ja pääsimme vihdoin hyödyntämään toimistotiloja, ei täällä ollutkaan porukkaa päivittäin ruuhkaksi asti ja hiljaisen huoneen käyttöaste jäi vähäiseksi. Nopeasti huoneesta muodostui ylimääräinen ad-hoc-neukkari. Tilan kalustus ei kuitenkaan soveltunut ideaalisti neukkaritarpeisiin, ja muuten käyttö oli pitkälti hyvin varastomaista. Tähän oli saatava muutos – hyvänkokoiselle tilalle lähdettiin miettimään tehokkaampaa käyttötarkoitusta.

Töherrys kuvaa hiljaisen huoneen mittoja ja kahden työpyödän viemää tilaa aivan alkutilanteessa. Oikean puolen kuvissa olemme jo siirtäneet työpöydät lopullisille paikoilleen oikeaan reunaan (älä hämmenny: ”pohjakartta” on piirretty vastakkaisesta suunnasta kuin kuvat on otettu).

Hiljaisen huoneen uudelleensisustusprojektia vietiin aluksi eteenpäin sisustustoimiston kanssa. Erinäisistä syistä johtuen projekti laitettiin jäihin vuodeksi, mutta toivetta rennommasta tilasta ei unohdettu. Uuden toimitusjohtaja Teemun asetuttua taloon otettiin projekti taas agendalle. Huolenpidon esihenkilön Inarin ehdottamana sisustusprojektiin lähdettiin sisäisin resurssein – näin lopputuloksesta saisi sympaattisen ja karhujen näköisen.

Tässä vaiheessa minä, Ina, ja Lotta Huolenpidon tiimistä ilmoittauduimme halukkaiksi sisustajiksi oman elämämme Inno-tiimiin. Saimme budjetiksi 1000 euroa ja tehtävänannoksi toteuttaa edullisen, tunnelmallisen sisustuksen ilman liikaa vaivannäköä luottaen omiin näkemyksiimme – kaikkien mielipidettä ei ole tehokasta konsultoida tai huomioida. Myös kierrätys tuotiin arvona esille heti tehtävänannossa.

Inspiraatio ja konsepti

Aloitimme sisustusmatkamme Lotan kanssa kartoittaen millaisia sisustajia olemme ja mitä visioimme lopputulemaksi – oliko meillä ylipäätään mahdollisuuksia saada makumme sopimaan yhteen? Löysimme nopeasti yhteisen sävelen mm. suosien maanläheisiä sävyjä ja second hand -huonekaluja. Tilan tulisi olla kutsuva lepohetkille tai rennommille palavereille, mutta toimiva myös työntekoon. Teeman ei tarvitsisi jatkua jääkarhulinjalla, vaan se voisi olla jotain lämpöisämpää, kuten omat kotimetsämme, kylmien maisemien sijaan. Olimme avoimia leikkisyydelle ja haaveilimme keinuista, riippumatosta, jättimäisestä koiran-, eli ihmisen-, eli karhunpedistä, matoista, taljoista, vilteistä – siis kotoisasta karhunpesästä!

Karhunpesän inspiraation lähteitä

Hankintojen helppous

Päätimme hyödyntää olemassa olevia huonekaluja, kuten huoneessa jo sijainneita työpöytiä, valkoista sohvapöytää ja kaappia. Ensimmäinen lukkoonlyöty hankintamme, kulmasohva, asetti selkeimmän suunnan sisustukselle. Sohvaksi valikoitui neutraali harmaa, mutta pehmoinen sohva, jolle mahtuu heti useampi henkilö ja jonka ympärille on helppo rakentaa muu sisustus. Samaan tavararahaksi.fin tilaukseen löytyikin vielä pari keltaisia 60-luvun vintage-nojatuolia. Nämä nojatuolit määrittivätkin oikeastaan eniten seuraavien sisustusvalintojemme värimaailmaa ja henkeä.

Nyt kun isoimmat huonekalut oli jo hankittu, saimme pistää ranttaliksi! Kirpputori Kisällistä löytyi puinen karhuveistos ja luonnollisena jatkumona metsäteemaan Lotta bongasi nojatuoleihin täydellisesti sopivan Vuohet viidassa -ryijyn Fidasta. Tämän jälkeen ostimme Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksesta tyynyjä ja kirsikkana kakun päälle luontoaiheisia opetustauluja säilyttäen teeman punaisen langan. Viimehetken lisäyksenä saimme vielä lahjoituksena ennen huoneen kuvaamista tunnelmavalot seinälle ja jänönhännät entuudestaan toimistolla kukkiansa odottaneeseen maljakkoon.

Kurkkaus Karhunpesän hankintoihin

… ja hankintojen vaikeus

Vaikka hankintojen teko vaikutti kovin helpolta, ei se sitä kuitenkaan ollut. Kierrätystavaroiden kohdalla tuotteita on usein vain yksi kappale myynnissä ja ostopäätös on hyvä tehdä heti ennen kuin joku muu ehtii solmimaan kaupat. Opimme tämän kantapään kautta sohvan kanssa, sillä odottaessamme hyväksyntää hankinnalle, näytti sohva menneen jo kaupaksi. En kuitenkaan voinut antaa asian olla ja kuin ihmeen kaupalla sohva palautui myyntiin vielä samana iltana. Tällä kertaa reagoin heti – laitoin Lotalle viestin, ja pian saimmekin tilausvahvistuksen ostoksesta ja saatoimme huokaista helpotuksesta.

Seuraavat hikikarpalot ilmaantuivat kuitenkin pian sohvan toimitukseen liittyen. Uusi huolenaihe oli mahtuuko sohva sittenkään tiloihimme kapeaa tuloväyläänsä pitkin. Olimme kyllä tehneet mittaustoimenpiteet, mutta epävarmuus roikkui painavana harteillamme. Jännitysnäytelmä huipentui eräänä tiistai-iltapäivänä ja tarinalla oli onnellinen loppu: sohva oli mahtunut huoneeseen!

Onnellista pesänrakennusta

Olemme Lotan kanssa työskennelleet aiemminkin yhdessä mm. sisällönsyötön parissa ja iloksemme yhteistyömme toimi mutkattomasti myös Karhunpesän rakennuksessa. Web-kameroiden välityksellä olemme nähneet vilauksia toistemme etätoimistoista ja vakuuttuneet toistemme sisustuksellisesta silmästä. Yhdessä loimme parhaan mahdollisen pohjan onnistumiselle ja saimme hyödyntää kumpikin omia vahvuuksiamme: Lotta mm. teetti sabluunan taulukollaasin yhteneväisten välimatkojen merkitsemiseen sekä ennakoi ja suunnitteli projektin läpi mahdollisimman pitkälle. Minä kuulemma taas pidin sisustuksellisen kokonaisuuden hallussa, ja etsin innokkaasti huonekaluja ja tavaroita niin netistä kuin paikan päältä kirpputoreilta.

Itse innokkaana kodinrakentajana olin innoissani saadessani uuden sisustusprojektin oman kotini ollessa melko valmiissa tilassa. Oli motivoivaa, että meihin luotettiin ja kuinka karhut seurasivat mielenkiinnolla mitä huoneessa tapahtuu. Projekti toi monipuolisuutta sekä erilaista jännitystä ja luovuutta työpäiviin.

Lotan mielestä projektissa mukavinta oli päästä tekemään kaikki alusta alkaen itse ja saada vaihtelua tietokoneen äärellä työskentelyyn. Huolenpidon työtehtävien ohessa etsimme huonekaluja ja sisustustavaroita, kokosimme sohvan ja kiinnitimme seinälle niin ryijyn kuin taulujakin.

Lotan inspiroimana hyödynsimme digitaalisia alustoja myös sisustuksen hahmotteluun – itse kuvamanipuloin harkitsemiamme tuotteita hiljaisesta huoneesta otettuun kuvaan nähdäksemme miten ne sopivat yhteen. Loimme myös esimerkiksi taulukollaasin ensin digitaalisesti löytääksemme parhaan asettelumallin. Harkinta oli valttia ja vältyimmekin hutiostoksilta!

Kierrätys kunniaan

Projektimme kantavana teemana oli kierrätys, mikä tuli varsin luonnostaan. Vaikka kustannusten keventäminen ei ollut syynä second hand -tuotteiden suosimiseen, emme pistäneet sitä pahitteeksi. Saatuamme kulmasohvan ja pari nojatuolia reilulla puolella budjetistamme, tiesimme olevamme oikeilla jäljillä. Nyt huonekaluhankinnat tehtyämme voimme ainakin tässä vaiheessa todeta kaiken kuivakukkakimppua lukuun ottamatta olevan kierrätettynä hankittua (ehkä jopa vähän vahingossa!), mikä on aika hienoa. Kierrätyshankintoja tehdessä jouduimme myös vapauttamaan ajatteluamme ja antautumaan sille mitä oli saatavilla – sillä hetkellä ”virallisissa” kaupoissa saatavilla oleva second hand -tarjonta ohjaa sisustusmahdollisuuksia vahvasti, mikä oli hauska ja haastava aspekti projektiin.

Loppuhuipennus ja vastaanotto

Projektin valvojan, Inarin, sanoin: ”Lopputulos on huikea! Sisustus on sympaattinen – juuri sellainen pesämäinen mummolatunnelma, josta haaveilimme aikoinaan. Istuimet ovat mukavat ja niitä on juuri sopivasti tiimipalavereita varten ja ne on kaikki hankittu käytettynä eikä budjettikaan mennyt yli! Lopputulos ylitti siis kaikin puolin odotukset. Huoneen käyttöastekin on noussut huimasti, tila palvelee monipuolisesti palavereissa, tauoilla, päiväunilla ja työhyvinvointihetkinä. Lopputulos on suorastaan täydellinen!”

”Sisustus on sympaattinen – juuri sellainen pesämäinen mummolatunnelma, josta haaveilimme aikoinaan.”

Piirroskuva karhu

Muita karhujen kommentteja:

  • ”Koen todella tärkeenä, että nyt meillä on tosi rento paikka, jossa pitää palavereita ja myös oleilla. Pehmeys on tosi tärkeetä ja tän tilan suurin plussa!”
  • ”Karhunpesä on kotoisa, pehmoinen ja rauhallinen paikka vetäytyä hetkeksi pois työhumusta tai palaveerata rennommin. Tykkään erityisesti luontoteemasta! Plussaa on se, että pesä vapauttaa tilaa isommista neukkareista.”
  • ”Tykkään siitä, että sisustuksessa on hyödynnetty kierrätystä!”
  • ”Bulevardille muutosta asti on odotettu ja toivottu tällaista vetäytymistilaa. Hienoa, että vihdoin toiveisiin vastattiin ja tila täyttää sekä tarpeet että odotukset”

Allekirjoittanut pyytää huomioimaan, että tämä ei ollut vielä tässä! Vaikka avainelementit ovatkin paikallaan, on meillä vielä budjettia joitain kymmeniä euroja jäljellä ja ties mitä saamme silläkin vielä aikaan. En myöskään ole aivan valmis luopumaan tästä projektista – se on ollut sen verta mukavaa.

Suunnitteilla on ollut esimerkiksi piristää työpisteiden seinää, jotta ei tarvitsisi tuijottaa aivan tyhjää kanvasta. Sinne voisi tulla vaikka meemi-/lemmikki-/mietelause-/tsemppinauha! Ties mitä muuta keksimme. Ota meidän Instagram-tili @karhuhelsinki seurantaan, päivitämme sinne Karhunpesän kuulumisia!

Tykkäsitkö tästä jutusta?

5
0
0
0
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jaa juttu somessa
Tällä viikolla näitä luettiin eniten
  1. Matomo-analytiikka – eniten käytetyt raportit
  2. HTTP-virhekoodit – eli mitä näet silloin, jos nettisivu ei toimi kuten odotit
  3. Miljoonasakot Meta-pikselin käytöstä verkkokaupoille Ruotsissa
Viime aikoina eniten reaktioita herättivät
Ota yhteyttä
Tilaa uutiskirje