YouTube-videoupotus yrityksen verkkosivuilla suosittelee katsomaan Halla-aho-videon – mitä on tehtävissä?
YouTube-videopalvelun videoita on upotettu miljoonille verkkosivustoille ympäri maailman. YouTube-videot ovat suosittua sisältöä myös lukuisissa meillä Karhu Helsingissä rakennetuissa verkkopalveluissa.
YouTube on tähän asti ollut erinomainen väline yritysvideoiden jakeluun ja sisältömarkkinoinnin tehostamiseen. Nyt sen houkuttelevuus ei yritysten näkökulmasta ole enää entisensä.
YouTube-videoupotukset näyttävät nyt pakotetusti katseluvinkkejä
Verkkosivujen YouTube-videoupotuksissa näkyy nyt pakotettuna palvelun ”Related videos” -nostoja. YouTube siis tarjoilee verkkosivulle upotetun videon katsoneelle kävijälle ehdotuksia muista videoista, joista hän voisi olla kiinnostunut. YouTuben näkökulmasta tämä on loogista. YouTuben omistava Google haluaa, että kävijä viihtyy heidän tarjoamansa sisällön parissa mahdollisimman pitkään.
YouTube on ilmoittanut videoupotusten ominaisuusmuutoksesta kehittäjille tarkoitetulla sivustollaan.
Tuote-esittelyvideon seuraksi nousikin yllättäen Jussi Halla-aho
Katselin hiljattain uutuustuotteen esittelyvideota erään asiakkaamme verkkosivuilla. Videon päätyttyä YouTube nosti esiin Jussi Halla-ahon puheen. En hahmottanut asiakkaamme tuotevideon ja Halla-ahon välistä loogista yhteyttä, mutta ilmeisesti YouTube sellaisen löysi. Asiakkaamme ei arvostanut YouTuben valitsemaa katseluvinkkiä.
YouTube-kanava voi tuoda pelastuksen – ainakin toistaiseksi
Yrityksen oma YouTube-kanava tuo tällä hetkellä huomattavaa helpotusta tilanteeseen. YouTube-videoupotus voidaan asettaa toimimaan niin, että katselusuositukset ovat vain oman kanavan videoita. Tällöin katselusuositukset muuttuvatkin yrityksen näkökulmasta hyödylliseksi ominaisuudeksi. Yleensä kävijän toivotaan tutustuvan useampaan kuin yhteen yrityksen omalla kanavalla julkaistuun videoon.
Tätä kirjoitettaessa videoupotuksen upotuskoodissa tulee käyttää rel=0 -muuttujaa, jotta yleisten katselusuositusten sijaan kävijä näkee vain saman YouTube-kanavan suosituksia.
Esimerkki upotuskoodista, jolla näkyviin tulee vain saman kanavan katselusuosituksia:https://www.youtube.com/embed/z2JO9rDqUi0?rel=0
Esimerkki upotuskoodista, jolla näkyviin tulee satunnaisia katselusuosituksia:https://www.youtube.com/embed/z2JO9rDqUi0
Ainoa ero näiden kahden upotuskoodin välillä on siis ?rel=0 -muuttuja koodin lopussa.
Yrityksen oman YouTube-kanavan perustaminen on varsin helppoa ja kanavan voi perustaa yhtäkin videota varten. Jos yrityksellä on useampia videoita, oma YouTube-kanava on joka tapauksessa hyödyllinen. Jos videoita on kanavalla vain yksi ja video nostetaan esiin verkkosivujen YouTube-videoupotukseen, katselusuosituksia ei tätä kirjoitettaessa tule näkyviin lainkaan. Tämä ja erinäiset muut YouTube-upotusten asetukset tuntuvat kuitenkin muuttuvan vauhdikkaasti.
En olisi yllättynyt, mikäli tämä ominaisuus jossain vaiheessa muuttuisi niin, että katselusuosituksiin voi nousta myös muuta sisältöä, varsinkin jos kanavalla on vähän videoita. Siksi on hyvä harkita uusia vaihtoehtoja videoiden julkaisuun verkkosivuilla.
Vimeo-videoupotukset ovat tyylikäs vaihtoehto
Ainoa laajassa kansainvälisessä käytössä oleva videojakelupalveluvaihtoehto YouTubelle on Vimeo. Vimeossa julkaistuja videoita voi upottaa verkkosivuille ja ne tarjoavat laadukkaan katselukokemuksen sekä mobiililaitteilla että tietokoneella.
Yrityksen verkkosivukäytössä Vimeo on käytännössä maksullinen. Tätä kirjoitettaessa hinnat liikkuvat välillä 6-70 euroa kuukaudessa. Viimeisimmät hintatiedot löytyvät Vimeon hinnastosivulta.
Vimeolla luonnistuvat myös privaattivideot, toimintokehotteet ja analytiikka
16 euroa kuukaudessa maksavalla Vimeo-palvelulla voi julkaista videoita, jotka eivät näy Vimeon julkisessa palvelussa, vaan ainoastaan siellä, minne yritys haluaa ne upottaa. Tämä mahdollista esimerkiksi asiakaskohtaisten videosisältöjen tai luottamuksellisten tuoteohjeistusvideoiden julkaisun. 40 euroa kuukaudessa maksavalla palvelulla videoiden katselijoille voidaan näyttää toimintokehotteita ja videokatseluiden seurantaan voi kytkeä Google Analytics -kävijäseurannan.
Verkkosivustoilla saadaan suhteellisen helposti käyttöön Vimeo-videoupotukset YouTube-upotusten rinnalla tai tilalla.
Useimmilla rakentamillamme verkkosivustoilla Vimeo-videoupotusten käyttöönotto onnistuu helposti, mutta yleensä se vaatii hieman teknistä työtä. Ota yhteyttä Huolenpitomme asiantuntijoihin, omaan projektipäällikköönne tai muihin ihmisiimme, jos toivot lisätietoja.
Vimeo-videoiden miinuspuolena on YouTube-videoita heikommat edellytykset saada liikennettä pelkästään julkaisukanavansa ansiosta. YouTube-videoilla on hyvät mahdollisuudet nousta sellaisenaan esiin Googlen hakutuloksiin ja saada näkyvyyttä sitä kautta. Jos video on upotettuna verkkosivuille, sivua voidaan optimoida hakukoneita varten sekä YouTube- että Vimeo-videoilla varustettuna. Keskustelua käydään siitä, saako sivu näkyvyysetua upotetusta YouTube-videosta, mutta oma näkemykseni on, ettei etu ole ainakaan kovin merkittävä.
Videoita voi julkaista myös suoraan omalla sivustolla ja palvelimella
Videoiden julkaisu on mahdollista myös yritysten omalla verkkosivustolla niin, että videotiedosto sijaitsee samalla palvelimella kuin sivusto. Suosittelemme harvoin tätä vaihtoehtoa. Syitä on kaksi.
Uusien videoiden julkaisu omaan ympäristöön on yleensä hankalampaa kuin YouTubessa ja Vimeossa, jossa videojulkaisemisen sujuvuuden varmistamiseksi on tehty suuria investointeja.
Kävijän katsellessa videota verkkosivupalvelimelta siirtyy kävijän laitteelle valtavia määriä dataa. Datasiirto on moninkertaista verrattuna normaaliin verkkosivujen käyttöön. Jos suoraan omalla sivustolla julkaistut videot nousevat suureen suosioon, voivat ne kaataa sivuston tai edellyttää merkittäviä lisäpanostuksia palvelinresursseihin.
Toivomme, että olette meihin yhteydessä, mikäli kaipaatte lisätietoja YouTube-videoupotusten muutoksista ja etenemisvaihtoehdoista. Olemme mielellämme avuksi.